ایمونوتراپی علیه هیولای سرطان
پیش بینی میشود که نرخ ابتلا به سرطان تا سال 2030 از 19 میلیون نفر به 24 میلیون نفر و نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان از 9 میلیون نفر به 13 میلیون نفر برسد.
نرخ ابتلا به سرطان تا سال 2030
نرخ مرگ و میر ناشی از سرطان تا سال 2030
ایمونوتراپی در مقابل درمانهای سنتی
درمان های رایج معمولا ناکارآمد هستند و می توانند باعث صدمات و عوارض چشمگیر برای بیمار شوند .
شیمی درمانی بر روی سلول های درحال تکثیر که در حال رشد و تقسیم شدن هستند عمل می کند. از آن جا که سلول های سالم و سلول های سرطانی هر دو در حال تکثیر هستند عوارض جانبی هنگامی اتفاق می افتد که شیمی درمانی سلول های سالم را نیز مورد هدف قرار داده و از بین میبرد.
برخی از داروهای شیمی درمانی می توانند به سلول های قلب، کلیه ها، مثانه، ریه ها و سیستم عصبی آسیب وارد کنند و باعث سردرد، دل درد، زخم دهان و گلو، اختلالات خونی، مسائل جنسی و تولید مثل، ریزش مو و … شوند.
همه افراد دچار عوارض جانبی شیمی درمانی نمی شوند و هم چنین شدت عوارض در هر فرد میتواند متفاوت باشد.
درمان سرطان با تقویت سیستم ایمنی
ایمونوتراپی چگونه در برابر سرطان عمل می کند؟
سیستم ایمنی به عنوان بخشی از عملکرد طبیعی خود، سلولهای غیرطبیعی را شناسایی کرده و از بین می برد و از رشد بسیاری از سرطانها جلوگیری میکند.
به عنوان مثال، گاهی اوقات سلول های ایمنی در داخل و اطراف تومورها یافت می شوند. این سلول ها که لنفوسیت های نفوذ کننده به تومورنامیده می شوند، نشانه ای از پاسخگویی سیستم ایمنی به تومور هستند.
حتی اگر سیستم ایمنی بتواند از رشد سرطان جلوگیری کند یا رشد آن را کند نماید، سلول های سرطانی راه هایی برای جلوگیری از تخریب توسط سیستم ایمنی دارند. به عنوان مثال، سلول های سرطانی ممکن است با ایجاد تغییرات ژنتیکی و یا بیان پروتئین هایی در سطح خود، از شناسایی توسط سیستم ایمنی بدن، فرار کنند.
در این مواقع ، ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن کمک می کند تا در برابر سرطان بهتر عمل کند.
انواع ایمونوتراپی
چندین نوع ایمنی درمانی برای درمان سرطان استفاده می شود که عبارتند از:
مهارکننده های نقاط بازرسی سیستم ایمنی : داروهایی هستند نقاط بازرسی سیستم ایمنی را مسدود می کنند. این ایست های بازرسی بخشی طبیعی از سیستم ایمنی بدن بوده و از افزایش و شدت واکنش های ایمنی جلوگیری می کنند. بنابراین با مهار کردن این نقاط این داروها باعث می شوند تا سلول های ایمنی با شدت بیشتری به سرطان پاسخ دهند.
آنتی بادی های مونوکلونال: پروتئین های تولید شده در آزمایشگاه هستند که برای اتصال به آنتی ژن های سلول های سرطانی طراحی شده اند که با نشان دار کردن سلول های سرطانی باعث میشوند تا سلول های سرطانی توسط سیستم ایمنی بدن بهتر دیده شده و از بین بروند.
واکسن های سرطان: واکسن سرطان با آموزش سیستم ایمنی بدن به آن کمک می کند تا سلول های سرطانی را بهتر بشناسد.
سلول درمانی: که به عنوان ایمونوتراپی سلولی نیز شناخته می شود، نوعی درمان است که از سلول های سیستم ایمنی بدن برای از بین بردن سرطان استفاده می کند.
ایمونوتراپی چند وقت یک بار انجام می شود؟
اینکه شما چند بار و چه مدت ایمنی درمانی دریافت می کنید، به موارد زیر بستگی دارد:
• نوع سرطان شما و میزان پیشرفت آن
• نوع ایمونوتراپی
• واکنش بدن شما به درمان
ممکن است هر روز، هر هفته یا هر ماه درمان داشته باشید. برخی از انواع ایمنی درمانی به صورت دوره ای انجام می شوند. هر دوره شامل درمان و به دنبال آن، استراحت می باشد. دوره استراحت به بدن شما این فرصت را می دهد تا بهبود یابد، به ایمونوتراپی پاسخ دهد و سلول های سالم جدید بسازد.
فواید و مزایا
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است پزشک فکر کند ایمونوتراپی می تواند یک گزینه درمانی مناسب برای شما باشد:
1-ایمونوتراپی ممکن است زمانی که سایر درمان ها موثر نیستند کارساز باشد.مثلا برخی از سرطان ها (مانند سرطان پوست) به پرتودرمانی یا شیمی درمانی به خوبی پاسخ نمی دهند اما پس از ایمونوتراپی شروع به از بین رفتن می کنند.
2-ایمونوتراپی می تواند به سایر درمان های رایج سرطان مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی کمک کند تا بهترعمل کنند.
3-ایمونوتراپی نسبت به سایر درمان های رایج سرطان، عوارض جانبی کمتری ایجاد می کند. این به این دلیل است که با تقویت سیستم ایمنی بدن، به آن کمک می کند تا سلول های سرطانی را بهتر هدف قرار دهند.
4-هنگامی که ایمونوتراپی انجام میشود، سیستم ایمنی شما یاد می گیرد که در صورت بازگشت سلول های سرطانی به دنبال آن ها برود. این مکانیسم حافظه ایمنی نامیده می شود و می تواند باعث افزایش بقا بیماران شود.
5-ایمونوتراپی برای همه کار نمی کند. در حال حاضر، ایمونوتراپی برای کمتر از نیمی از افرادی که آن را امتحان می کنند جواب می دهد. بسیاری از مردم فقط یک پاسخ جزئی دارند. این بدان معنی است که تومور شما می تواند رشد کند یا کوچکتر شود، اما از بین نمی رود. پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چرا ایمونوتراپی فقط به برخی افراد کمک می کند.
شما می توانید ایمونوتراپی را به تنهایی یا در ترکیب با سایر درمان ها مانند جراحی، شیمی درمانی یا رادیوتراپی انجام دهید.
اینکه آیا ایمونوتراپی گزینه مناسبی برای شما است به نوع سرطان شما،این که سرطان شما تا چه اندازه گسترش یافته است (مرحله) و سایر درمان هایی که برای سرطان داشته اید بستگی دارد.
متخصص سرطان شما قبل از انجام ایمونوتراپی، ممکن است نیاز به انجام آزمایش هایی بر روی سلول های سرطانی (بیوپسی) یا نمونه خون شما داشته باشد. این آزمایش ها به دنبال تغییرات در پروتئین ها یا ژن های خاص هستند تا مشخص شود آیا درمان احتمالاً مؤثر است یا خیر.